Történetünk

A Békés iskolák program magyarországi története 2006-ban kezdődik és napjainkban is tart. Pszichológusként dolgozó Horgász Csaba az iskolákban tapasztalt erőszak-jelenségekre keresett megoldást. Ekkor talált rá S. Twemlow és F. Sacco Békés Iskolák programjára és indította el hazánkban is a „békítős mozgalmat”.

  • 2006: Horgász Csaba pszichológus, az iskolákban jelentkező igény hatására szakirodalmi kutatásba kezd és rátalál S. Twemlow és F. Sacco Békés Iskolák programjára és elkezdi a program hazai adaptációját.
  • 2007: Horgász Cs. meghívására S. Twemlow személyesen is Budapestre látogat. A program megvalósítása elakad.
  • 2010-2013: Horgász Cs. magánúton elindítja az első Békítő Műhelyt. A műhely 2013 tavaszán lezárul. Fazekas Ágnes, a műhely egyik résztvevője, a Gyengénlátók Ált. Isk.-ban elindítja a programot.
  • 2012: S. Twemlow – F. Sacco: „Why School Antibullying Programs Don’t Work” könyvének magyar fordítása megjelenik. (Horgász Cs. és Mailáth N. munkája)
  • 2015: Horgász Csaba vezetésével új Békítő Műhely szerveződik, mely hamarosan átteszi székhelyét a ZKNP-hez. A ZKNP prevenciós koordinátora Adler Katalin és Sándor Éva iskolapszichológus megalakítja a Zuglói Békítő Teamet, támogatják a program iskolai bevezetését, tréningeket dolgoznak ki a bántalmazás témakörében. A zuglói Móra F. Ált. Isk-ban elindul a pilot projekt.
  • 2016: Új zuglói és vidéki iskolák csatlakoznak a programhoz. Székesfehérváron megalakul az első vidéki regionális team Gedő Ágnes és Parrag Bianka pszichológusokkal.

Save

Save