Győri Váci Mihály Általános Iskola, Győr

A békés szemlélet legyőzheti az iskolai erőszakot! – ezzel a hittel csatlakoztunk a Békés Iskolákhoz 2017 februárjában. Adler Katalinnak, a Zuglói Békítő Team prevenciós koordinátorának a Békés Iskolákról szóló bevezető előadása lelkesedéssel töltött el bennünket. Célunk lett, hogy az egész iskolánkat áthassa ez az erőszakellenes program. Így hát, három elhivatott és elkötelezett pedagógus – Répásiné Hajnal Csilla, Takácsné Tóth Abonyi Márta pedagógusok és Várhegyi Adrienn gyógypedagógus – kezdeményezésével megalakult az a Békítő team, amely belevágott: március-áprilisban felmérte és elkészítette az iskolánk diagnózisát.  Áprilisban, két napos továbbképzés során az egész tantestületünk megismerkedett a „békés programmal” és felkészült annak a gyermekek számára történő átadására.

Az országos programhoz csatlakozva – annak trénereiként és megyei koordinátoraiként – nem csak iskolánknak, hanem a régió intézményeinek is abban kívánunk segítséget nyújtani, hogy megismerjék a Békés Iskolák szemléletét és programját.

Célunk, hogy térségünk minél több iskolájába eljusson az az egymás tiszteletén alapuló szemlélet, melyben a tétlen szemlélők és a passzív közösség attitűdjének megváltoztatásával, képessé válhatnak a konfliktusok, az agresszív indulatok megfelelő kezelésére. Amely intézményi klímába nem fér bele a bántalmazás és agresszivitás, mert elutasítják azt. Amely kapcsolatban tanulók, tanárok és szülők odafigyelnek egymásra, gyermek és szülő együttműködő partnerré válik.

Az iskola honlapja: http://vaciiskola.hu/

Vélemény, hozzászólás?