Mentalizációs-közösségépítő projekt

A dolgozatot Guttengeber Anna, az ELTE hallgatója készítette a Békés iskolák program számára.

A kurzus fontos készségfejlesztést jelentett számomra, amelynek során sokat gondolkodtam azon, hogy pszichológusként milyen keretek között tudunk egy egész osztályközösséget segíteni egymás jobb megismerésében.

Úgy látom, ma még ritka itthon, hogy iskolapszichológusok egész osztályokat ismerjenek meg, és nincs is annyira kerete a pszichológus jelenlétének az osztályközösségek életében. A mostani projektben egy olyan foglalkozás terveztem meg, ami egy dupla osztályfőnöki óra időtartamába belefér. Alapvető célom volt egy olyan játék felépítése, ami vágyat ébreszthet egymást kevésbé ismerő osztálytársakban egymás jobb megismeréséhez, és keretet is ad a mélyebb beszélgetés, élménymegosztás elindulásához. Mindez hozzájárulhat egy békésebb, megértőbb és elfogadóbb osztályközösség létrejöttéhez.

A játékot egész osztályban érdemes játszani. Ha kisebb csoportokra bontjuk a közösséget, akár véletlenszerű a felosztás, akár valamilyen konkrét struktúra szerint tesszük ezt, az a többi csoporttagban a kimaradás élményét generálhatja. Ezt mindenképp fontos lenne elkerülni.

Az alapötletet a baráti társaságunkban játszott játékok szolgáltatták, ezeket a tapasztalataimat kombináltam a Royer-féle Metamorfózis-teszttel. A játék során körben ülünk, minden játékos felírja a nevét egy üres A4-es papírra. Mindenki választ magának egy színes tollat, ami alapján beazonosítható mindaz, amit írt, mert a saját papírján kívül mindenki máséra fog valamit írni. Megegyezés szerint mindenki továbbadja a lapját jobbra vagy balra, az a fontos, hogy a játék egésze alatt ugyanabba az irányba haladjanak a lapok. Ezután kérdések érkeznek (pl. melyik országban élne szívesen 40 évesen, milyen fa lenne, ki lenne a Harry Potterből, stb.), amire mindenkinek aszerint kell válaszolnia, ami szerinte a legjobban illik arra az emberre, akinek alapja előtte van. Mindenki csak egy kérdést válaszol meg, majd mennek tovább a lapok.

Az, hogy ez az egyszerű játék hogyan használható fel közösségépítésre, itt letölthető fájlban elolvasható:   Guttengeber Anna: Mentalizációs-közösségépítő projekt ( Mentalizációs-közösségépítő-projekt-Guttengeber-Anna.pdf : 422,0 KB )

Szólj hozzá!